Epizóda 8.: Správne triedenie – nápojové kartóny

Vieš, čo je to nápojový kartón? Ľudia ho často nazývajú aj tetrapak. V nápojových kartónoch môžu byť balené rôzne džúsy, mlieko, smotana, acidofilné mlieko, ale i niektoré druhy vína.

V jesennej časti Testu ekologickej inteligencie si sa zase dozvedel/a, že nápojové kartóny sú viacvrstvové kombinované materiály na báze lepenky, ktoré sa skladajú z papiera (cca 73 %), polyméru/plastu (cca 23 %) a hliníka (cca 4 %). Bežne by si mal/a triediť kombinované materiály podľa ich väčšinovej zložky. Ale nápojové kartóny, aj keď ich prevládajúcou zložkou je papier, nepatria do modrého kontajnera spolu s ostatným papierom.

V minulej epizóde sme si predsa pripomenuli, že nápojové kartóny môžeme na Slovensku zbierať spolu plastmi a kovmi do spoločného kontajnera. Ak však obec/mesto zbiera nápojové kartóny do samostatnej nádoby, prislúcha jej oranžová farba. Nezabudni pred vyhodením zmenšiť ich objem, zošliapnuť, popučiť. Podobne ako pri plastových fľašiach či papierových krabiciach.

Do kontajnera na zber nápojových kartónov však nepatria iné kombinované obaly zložené z viacerých materiálov, napríklad mäkké vrecúška z káv, instantných polievok, pudingov či vanilínového cukru.